O καιρός σήμερα

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η διακηρυξη της Κινησης Μοσιαλου


altΤην ιδρυτική διακήρυξη της Δυναμικής Ελλάδας, της κίνησης πολιτών που συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και του Θεσσαλού πρώην υπουργού Ηλία Μόσιαλου, με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα εντός του 2013, παρουσιάζουν τα σημερινά ΝΕΑ.
Η διακήρυξη συνοδεύεται από 500 αντιπροσωπευτικές υπογραφές πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται όχι ως επώνυμοι αλλά ως ενεργοί πολίτες από όλη τη χώρα και όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Η διακήρυξη θα αναρτηθεί στη νέα ιστοσελίδα της κίνησης (www.dynamikiellada.gr), όπου συνεχίζεται ηλεκτρονικά η συλλογή υπογραφών και σε αυτή υπάρχουν και πρόσωπα από τον Θεσσαλικό χώρο.  
Η επίσημη παρουσίαση όλων των υπογραφών θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου τον Νοέμβριο. Ηδη έχει συγκροτηθεί μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας, της οποίας τα μέλη στην πλειονότητά τους είναι κάτω των 40 ετών.

Οι Συμμετέχοντες. Ενδεικτικά συμμετέχουν οι Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγελος Δημητρόπουλος, πληροφορικός και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ηλιούπολης, Μάνος Επιτροπάκης, μουσικός, Ορέστης Καλογήρου, καθηγητής ΑΠΘ, Σωτήρης Κατσέ-λος, ελεύθερος επαγγελματίας, Πέτρος Κουπέγκος, νομικός - στέλεχος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιάννης Κουτσομύτης, παραγωγός/σκηνοθέτης, Κώστας Μπαργιώτας, ιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics, Ακης Παπαγεωργίου,δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού, Θανάσης Παπαδόπουλος, οικονομολόγος, Λίνα Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, Δημήτρης Σιώτος, εκπαιδευτικός, Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η Δυναμική Ελλάδα θα προχωρήσει σε έναν κύκλο ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την επεξεργασία πρακτικών θέσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών
Στελέχη της Δυναμικής Ελλάδας αναφέρουν κατηγορηματικά ότι η κίνησή τους δεν έχει κρυφή ατζέντα και ότι δεν αποτελεί όχημα για την επανεμφάνιση φθαρμένων πολιτικών προσώπων. «Είναι ένα κίνημα βάσης που συγκροτήθηκε για να δράσει ως καταλύτης στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με ορίζοντα το 2013 και όχι για να μετεξελιχθεί η ίδια σε κόμμα» τονίζουν.
Προσθέτουν ότι η Δυναμική Ελλάδα στηρίζει όσες πολιτικές εξυπηρετούν τον στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Παράλληλα, καυτηριάζουν τα πισωγυρίσματα του πολιτικού συστήματος, όπως η πανεπιστημιακή αντιμεταρρύθμιση, η διαιώνιση του πελατειακού κράτους, η ανοχή στις συντεχνιακές αντιλήψεις, η κομματοκρατία.
Τι λέει η ιδρυτική διακήρυξη
«Η δυναμική Ελλάδα είναι ένας χώρος συνεύρεσης και επεξεργασιών πολιτικών προτάσεων που μπορούν να γί-νουν πράξη» ξεκινά η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης πολιτών του Μόσιαλου. Και συνεχίζει: «Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που, άσχετα από την ιδιαίτερη αφετηρία τους και το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, προτάσσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοχεύουν στην υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και υγιούς οικονομίας και εναντιώνονται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως και αν τις ονομάσουμε (μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, προοδευτικότητα, ρεαλισμός), πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών μας.
- Πιστεύουμε πως χρειάζεται η εδραίωση μιας νέας σχέσης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η σχέση ανάμεσα στο Δημόσιο Αγαθό και το Ιδιωτικό Συμφέρον πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
- H κυριαρχία του κρατισμού, στο όνομα μάλιστα του δημόσιου συμφέροντος, δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως προς τους κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και πολλά προνόμια για μερικούς. Αυτές οι ανισότητες υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν σήμερα την ενδυνάμωση των άκρων. Η λύση βρίσκεται στη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με σκοπό τη ρήξη με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα της νεοελληνικής κοινωνίας: τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.
- Σύγχρονη ριζοσπαστική πολιτική πρόταση είναι η δη-μιουργία ενός λειτουργικού δημόσιου τομέα βασισμένου στις ανάγκες των πολιτών και όχι η αναπαραγωγή ενός κράτους που λειτουργεί προς όφελος του εαυτού του.
- Στηρίζουμε κάθε υγιή και ελπιδοφόρα ιδιωτική πρωτο-βουλία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η απο-δοχή της ελεύθερης αγοράς ως πυλώνα των δημοκρατικών κοινωνιών δεν έχει τίποτα το κοινό με το νεοφιλελευθερισμό.
- Για να φτιάξουμε μια σύγχρονη χώρα χρειάζονται συ-γκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και λογικές, αλλά και ένα όραμα και σχέδιο για το κράτος και την κοινωνία που θέλουμε. Δεν αρκεί να είμαστε απλά συγκρουσιακοί και αντίθετοι με το παρελθόν. Πρέπει και να προσδιορίζουμε τους κανόνες και τις αξίες αυτού που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου