O καιρός σήμερα

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι 10 πιο θανατηφόρες πόλεις στον κόσμο


span_murder
Σαν Πέδρο Σούλα, Ονδούρα: ένας άνδρας προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή ένα από τα θύματα επίθεσης σε κατάστημα υποδημάτων το 2010 – από τους πυροβολισμούς, σκοτώθηκαν ακαριαία 13 άτομα, ενώ άλλοι 7 τραυματίστηκαν.

Επιμέλεια: Ελίνα Δεβούρου
 
Λατινική Αμερική: Ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα και κυβερνήσεις ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, σκορπώντας ίχνη βίας από τη Βραζιλία , στην Ονδούρα και το Μεξικό.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Πολιτών για τη Δημόσια Ασφάλεια και την Πολιτική Δικαιοσύνη του Μεξικό, οι 10 πόλεις με το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών, βρίσκονται όλες στη Λατινική Αμερική, ενώ σ' αυτήν ανήκουν και οι 40 απ' τις 50 «κορυφαίες πρωτεύουσες δολοφονιών», με την πρώτη σε σειρά πρωτεύουσα εκτός Λ. Αμερικής, στο νούμερο 21.


Σημείωση: Η έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, περιλαμβάνει μόνο πόλεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά –αφήνοντας έξω άλλες, όπως το Χαλέπι της Συρίας, που αντιμετωπίζουν αιματηρούς εμφυλίους και κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν ακριβή ποσοστά.

Νο.1: Σαν Πέδρο Σούλα, Ονδούρα
Όταν το περιβόητο εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας, κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του '80, η «κίνηση» μεταφέρθηκε στο Μεξικό. Δεδομένου όμως ότι ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, κήρυξε πόλεμο στα καρτέλ ναρκωτικών το 2006, επόμενη στάση για τους εμπόρους, ήταν η Ονδούρα, στην οποία φθάνει το 80% της κοκαΐνης που διακινείται από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική, παρασύροντας μαζί και όλες τις σχετικές μορφές βίας.
Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα είναι το υψηλότερο στον κόσμο, ενώ αυτό της περιοχής Σαν Πέδρο Σούλα – βιομηχανικό κέντρο και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την πρωτεύουσα, το υψηλότερο της χώρας με τις έρευνες να δείχνουν 159 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους, το 2011.
Νο.2: Σιουδάδ Χουάρες, Μεξικό
jouares
Συνοριακή πόλη, σημείο αναχώρησης ναρκωτικών ουσιών για τις Η.Π.Α. και αιώνια υποψήφια στις λίστες των πιο επικίνδυνων πόλεων του κόσμου. Απέκτησε τη φήμη της την περίοδο 2008 -2010, μετά από διαμάχες των οργανώσεων Χουάρες και Σιναλόα για τη διεκδίκηση της περιοχής, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 6,000 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων διεφθαρμένα μέλη της αστυνομίας και της κυβέρνησης.
Παρά τις ελπίδες για μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή, οι πρώτοι 7 μήνες του 2012, βρήκαν την «πόλη φάντασμα» να μέτρα ήδη 580 νεκρούς, ενώ τα ποσοστά της ανέρχονται σε 148 ανθρωποκτονίες ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, το άψυχο σώμα ενός άνδρα στους δρόμους της Χουάρες, το 2009.
Νο.3: Μασεϊό, Βραζιλία
mosaeio
Οι προσπάθειες της χώρας να μετατρέψουν την πρώην ζαχαρο-παραγωγό πόλη και λιμάνι σε τουριστικό θέρετρο, λόγω της τεράστιας, αμμώδους ακτογραμμής της, απέβησαν άκαρπες λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τις Αρχές, η διακίνηση κρακ στις «φαβέλες», είναι μια από τις αιτίες που τα ποσοστά δολοφονιών έχουν εκτοξευθεί κατά 180%, τα τελευταία 10 χρόνια ενώ υποστηρίζουν πως τα περισσότερα θύματα ήταν χρήστες, που δεν πλήρωναν τις..οφειλές τους.
Ο αριθμός των νεκρών στη Μασεϊό, ανέρχεται στους 135 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, σωματικός έλεγχος της αστυνομίας σε κατοίκους – παραγκούπολη Μασεϊό, 2012.
Νο.4: Ακαπούλκο, Μεξικό
acapulco
Ούτε το άλλοτε γνωστό, για τις παραλίες, τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα νυχτερινά μαγαζιά, Ακαπούλκο, που προσέλκυε προσωπικότητες όπως ο Φ. Σινάτρα και η Ε.Τέιλορ, κατάφερε να ξεφύγει από τη «βία των ναρκωτικών» που μαστίζει το υπόλοιπο Μεξικό, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια η δεύτερη πιο επικίνδυνη πόλη της χώρας, με 128 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους.
Ο τουρισμός έχει σημειώσει δραματική πτώση, με τον επικεφαλής της ένωσης ταξιδιωτικών πρακτορείων, να αναφέρει πως οι κρατήσεις από Αμερικανούς και Καναδούς, έχουν πέσει κατά 40-50%, σε ένα χρόνο.
Στη φωτογραφία, μια ομάδα ιατροδικαστών, μεταφέρει ένα νεκρό άνδρα, του οποίου η δολοφονία φαίνεται να σχετίζεται με κύκλωμα ναρκωτικών.
Νο.5: Ντιστρίτο Σεντράλ, Ονδούρα
central
Η περιοχή, που αποτελείται από την πρωτεύουσα, Τεγκουσιγκάλπα και τη δίδυμή της, Κομαγιαγκουέλα, έχει αποκτήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της βορειότερής της, Σαν Πέδρο Σούλα : ναρκωτικά, συμμορίες και ανισότητα.
Οι δολοφονίες ήταν τόσο συχνές, που ο δήμαρχος αποφάσισε να τελεί τις κηδείες των φτωχών, δωρεάν –προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα πτώματα, πεταμένα στα σκουπίδια. Ενώ οι συμμορίες, η διαφθορά και η φτώχεια, έχουν μακρά ιστορία στην Ονδούρα, ο νέος ρόλος της χώρας ως κεντρική αρτηρία διακίνησης ναρκωτικών, μεταξύ βορά και νότου, έχει δώσει νέα διάσταση στα κρούσματα βίας .
Μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2009, που προκάλεσε πολιτικό χάος στην Ονδούρα, ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στην ασφάλεια της χώρας.
Τα ποσοστά σήμερα κυμαίνονται στους 100 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους. Στη φωτογραφία, 2 μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούχα (ή MS-13), μπροστά σε ένα γκράφιτι: «Ζητάμε απ' το λαό της Ονδούρας να μας συγχωρέσει».
Νο.6: Καράκας, Βενεζουέλα
caracas_venezuela
Οι λεγόμενοι «Μανάνδρος» - συμμορίες νεαρών ανδρών που διεκδικούν περιοχές και διακινούν ναρκωτικά, έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα της Βενεζουέλα, σε εμπόλεμη ζώνη. Το 2011, η πόλη μέτρησε 3,164 ανθρωποκτονίες, αριθμό όχι πολύ μικρότερο αυτού των νεκρών του 10ετούς πολέμου, στο Αφγανιστάν, ενώ αξιωματικοί στη Βενεζουέλα έχουν κατηγορηθεί για παραποίηση στατιστικών στοιχείων –γεγονός που δεν αποκλείει, ο αριθμός των νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το 90% των υποθέσεων δολοφονιών δεν εξακριβώνονται ποτέ και η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς. Μετά την εκλογή του Ο. Τσάβες το 1998, το ποσοστό δολοφονιών στη Βενεζουέλα διπλασιάστηκε και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στην ελλειπή αστυνόμευση, την εύκολη πρόσβαση σε όπλα αλλά και την κουλτούρα των νέων.
Σύμφωνα με τις μελέτες οι δολοφονίες στο Καράκας φθάνουν στις 99 ανά 100,000 κατοίκους. Στη φωτογραφία, ένας νεαρός στοχεύει με το όπλο του, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και μη, του Ούγκο Τσάβες, το 2007 – που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και 6 τραυματίες.
Νο.7: Τορεόν, Μεξικό
torreon
Θύμα του πολέμου των εμπόρων ναρκωτικών είναι πια και η βόρεια πόλη Τορεόν, η οποία το 2011, είχε 88 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους ενώ σε ένα μόνο Κυριακάτικο απόγευμα του Ιουλίου, δολοφονήθηκαν 10 άτομα – 5 εκ των οποίων διαμελισμένα και 2 αποκεφαλισμένα.
Όσο η βία εντείνεται, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους πολίτες να ξεφύγουν από «σκηνικά πολέμου». Στη φωτογραφία, οι οπαδοί προσπαθούν να αποφύγουν τις σφαίρες, κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου.
Νο.8: Τσιουάουα, Μεξικό
chiwawa
Βρίσκεται περίπου 240χλμ. απ' τα σύνορα Μεξικό – Τέξας, θέση «κλειδί» για τη διέλευση κοκαΐνης προς τις Η.Π.Α. Η εγκληματικότητα στην πόλη Τσιουάουα, έχει αυξηθεί, φθάνοντας τους 83 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους.
Στις 15 Απριλίου, δέκα άντρες, εισέβαλλαν σε ένα μπαρ, σκότωσαν εν ψυχρώ 15 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 2 –μεταξύ των οποίων και 2 δημοσιογράφοι. Πάνω από 50 δημοσιογράφοι που μετέδωσαν σχετικά ρεπορτάζ, έχουν δολοφονηθεί, απ' το 2006 καθώς θεωρούνται στόχοι για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Στη φωτογραφία, το μνημείο Κρουζ ντε Κλάβος για τις δολοφονημένες γυναίκες.
Νο.9: Ντουράνγκο, Μεξικό
durago
Το 2011, στην πόλη Ντουράνγκο, η μάστιγα των ναρκωτικών για το Μεξικό, πήρε ίσως την πιο φρικιαστική της μορφή: Οι Αρχές, σε έρευνά τους, ανακάλυψαν στην πίσω αυλή πολυτελούς σπιτιού, αλλά και σε ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων, μια σειρά ομαδικών τάφων – με πάνω από 350 πτώματα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έρευνα, ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει δει κάτι, δε μιλάει, από φόβο», ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για την ιδιοκτησία σπιτιού και συνεργείου απάντησε: «Θέλετε να ξυπνήσω ζωντανός αύριο;». Οι δολοφονίες στην πόλη αγγίζουν τις 80, ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, το φορτηγό, μεταφέρει τα πτώματα που βρέθηκαν στους τάφους.
Νο.10: Μπελέμ, Βραζιλία
 belem
Με την κοκαΐνη να ρέει απ' τη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, η πόλη Μπελέμ, έχει γίνει σημείο διέλευσης για τους Νοτιαμερικανούς διακινητές. Τα ναρκωτικά μπαίνουν στην πόλη μέσω των πυκνών δασών του Αμαζονίου με αεροπλάνο ή με πλοίο, απ' τους εκατοντάδες παραποτάμους και στη συνέχεια αποστέλλονται σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Το Μπελέμ, σημείο εξαιρετικά ελκυστικό για άτομα του κυκλώματος, με συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, έχει ποσοστά που φθάνουν τις 78 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πόλης– 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου