O καιρός σήμερα

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Αργη Δικαιοσυνη


Photo: rememberthrough
-του Σπύρου Σεραφείμ-
Πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο αναδείχθηκε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο διαγωνισμό - που πραγματοποιείται κάθε χρόνο - εικονικής δίκης, για το Δίκαιο του Διαστήματος.
Το Δίκαιο του Διαστήματος είναι ένας - σχετικά νέος - κλάδος του Διεθνούς Δικαίου και περιλαμβάνει το σύνολο των νομικών εκείνων κανόνων που διέπουν ή θα διέπουν, στο μέλλον, το καθεστώς του ουράνιου χώρου - βλέπε νομοθεσία διαστημικών πτήσεων, εγκατάστασης σταθμών, εκτόξευσης δορυφόρων, θέσεων-τροχιών τους κ.λπ. Εκ των βασικών αρχών των διεθνών συνθηκών, είναι ότι «το Διάστημα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για εγκατάσταση όπλων και άλλους πολεμικούς σκοπούς» και ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα κυριότητας σε ουράνιο σώμα». Δηλαδή, το να βάψουν οι Σοβιετικοί τη Σελήνη κόκκινη και μετά να «ανέβουν» οι Αμερικάνοι και να γράψουν - με λευκά γράμματα - Coca Cola, αποτελεί μόνο έναν αστ(ρ)ικό μύθο.

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τον περασμένο Απρίλιο οι εκπρόσωποί του - κυρίες Κατερίνα Πιτσόλη, Στεφανία Βλάχου και Μελίνα Στρούγγη - είχαν κερδίσει την πρωτιά στην Ευρώπη. Υπό την επίβλεψη του λέκτορα του Ιδρύματος, κ. Γ. Κυριακόπουλου, συμμετείχαν στα Παγκόσμια Τελικά του διαγωνισμού, στη Νάπολη. Στη φάση αυτή συμμετείχαν 54 χώρες. Αντίπαλος στον τελικό - που διεξήχθη ενώπιον τριών εκ των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης - ήταν η αντίστοιχη «πρωταθλήτρια» Ινδία, με τις Ελληνίδες φοιτήτριες να καταλαμβάνουν, τελικά, τη δεύτερη θέση στον κόσμο.
Πρωτιές, λοιπόν, για τη Νομική και την Ελλάδα, σε εικονικές δίκες. Φυσικά, αφενός δεν χρειάζεται να εξάρουμε την εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο μάθησης που γίνεται στη Νομική, το γνωρίζω προσωπικά. Αφετέρου, όμως, οι δίκες αυτές, οι εικονικές, είναι και οι μόνες που γίνονται στην Ελλάδα. Οι άλλες, οι «αληθινές», οι «κανονικές», δεν υφίστανται, εδώ έχουμε... διαστημικές δίκες. Πιο εύκολο είναι να σε δικάσει ο Μίστερ Σποκ, παρά γήινος, Έλληνας δικαστής.
Και δεν είναι μόνο δική μου η άποψη αυτή. Από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε πολύ πρόσφατα στη Βουλή, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία που σοκάρουν σχετικά με την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το έγγραφο κάνει λόγο για «σημαντικές κωλυσιεργίες στην εκδίκαση υποθέσεων».
Είναι σίγουρο ότι θα έχετε να διηγηθείτε, από προσωπική εμπειρία, πάρα πολλές ιστορίες με δίκες που είτε έγιναν και «η απόφαση εκκρεμεί», είτε η δικάσιμος... σκόνταψε πάνω σε κάποια απεργία και ορίστηκε νέα - έπειτα από έναν χρόνο και παραπάνω - είτε οι δίκες δεν έγιναν λόγω συνεχών αναβολών και, τελικά, τα αδικήματα παραγράφηκαν. Είναι βέβαιο ότι έχετε να πείτε πολλές ιστορίες με ολόκληρα κομμάτια Ποινικής Δικονομίας, που προσθέτουν πολλά λιθάρια στην εν γένει ατιμωρησία.
Οι πολύχρονες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων δεν είναι, απλώς, ταλαιπωρία για τους πολίτες. Είναι (και) παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό έχει κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έναν καταιγισμό δικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κάποιος τις καταδίκες που έχει εκδώσει το Δικαστήριο κατά της χώρας μας, έπειτα από ισάριθμες προσφυγές Ελλήνων πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους, αφού οι υποθέσεις τους έμεναν στάσιμες, μπλεγμένες στα γρανάζια της ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Δίκαιη δίκη» - σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - δεν είναι μόνο «αυτή που διεξάγεται από δικαστές ανεξάρτητους και αντικειμενικούς». Είναι και εκείνη που «απαιτείται να εκδικαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα», ειδάλλως οι καθυστερήσεις μπορούν να καταστήσουν κενό γράμμα τη Δικαιοσύνη.
Όπως, όμως, ξέρετε, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι τυφλή, δεν είναι κουφή, αυτό είναι μια άλλη καθημερινή ιστορία. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πιο αργή κι απ’ την καθυστέρηση. Έρχεται καταϊδρωμένη κι όχι επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να την απονείμουν, αλλά «λόγω συστήματος». Και μέχρι να αλλάξει το καθεστώς αυτό, θα κερδίζουμε μόνο σε εικονικές δίκες.
Και πάλι, όμως, πολλά μπράβο στα κορίτσια της Νομικής. Μακάρι να κερδίζουν και σε πραγματικές δικαστικές διαμάχες, που θα γίνονται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου