O καιρός σήμερα

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Αρση του εμπαργκο των ΗΠΑ στα πλοια της Νεας Ζηλανδιας!


Απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου ήταν το εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στα πολεμικά πλοία της Νέας Ζηλανδίας, να μην μπορούν να επισκέπτονται αμερικανικά λιμάνια. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνα, Λίον Πανέτα που βρίσκεται στη χώρα, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Άμυνας τα περασμένα 30 χρόνια.

Το εμπάργκο είχε επιβληθεί το 1986 όταν η Νέα Ζηλανδία ανακήρυξε εαυτόν «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη»και απαγόρευσε στα πυρηνοκίνητα πλοία να επισκέπτονται λιμάνια της ή να εισέρχονται στα ύδατά της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη άρση του νεοζηλανδικού το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Άμυνας της χώρας ως «μη διαπραγματεύσιμο».
Η άρση του εμπάργκο γίνεται αφενός λόγω της ευγνωμοσύνης της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποστολή στρατευμάτων από τη Νέα Ζηλανδία στο Αφγανιστάν από το 2003, ενώ πέντε στρατιώτες της χώρας έχασαν τον περασμένο μήνα τη ζωή τους σε επιθέσεις των Ταλιμπάν. Επίσης, κίνητρο είναι επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με τις χώρες της περιοχής, αφού ο μεγάλος αντίπαλος η Κίνα, συνεχώς ενισχύεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου