O καιρός σήμερα

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Γιατί δεν συγκινεί η Δράση;

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν παραγωγικές για ένα από τα πιο «αινιγματικά» πολιτικά μας κόμματα. Ο λόγος για τη Δράση, που πραγματοποίησε συνέδριο (όχι χωρίς εντάσεις) και εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον ευρωβουλευτή Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Δημοκρατική Συμμαχία διαφωνώντας με τη συμπόρευση της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές.
Αινιγματική η Δράση, όχι τόσο για την πολιτική της φυσιογνωμία, όσο για την αδυναμία της να κατακτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο που να της επιτρέπει να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό της στη Βουλή. Αυτή ήταν και ένα από τα «μυστήρια» των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012: πώς ένα κόμμα που παράγει αξιόλογο πολιτικό λόγο με τεκμηριωμένες προτάσεις και οι οποίες εμφανίζονται να έχουν ένα υψηλό ποσοστό αποδοχής σε «θαμώνες» των κοινωνικών δικτύων αποτυγχάνει εντυπωσιακά να συγκινήσει το «πραγματικό» κοινωνικό σώμα.
Το ερώτημα είναι γιατί;

Οι εκτιμήσεις για έναν «υπερβολικά» πραγματιστικό πολιτικό ρόλο, που δεν ηχεί ευχάριστα σε μια κοινωνία εκπαιδευμένη στον λαϊκισμό, έχουν βάση, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν από μόνες τους τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αποτυχίες της Δράσης.
Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού: η Δράση αδυνατεί να επεξεργαστεί ένα ελκυστικό πολιτικό αφήγημα (ή «παραμύθι», αν προτιμάτε) που να «δένει» με τις εθνικές ιδιομορφίες της ελληνικής ζωής. Ο λόγος της γίνεται υπερβολικά «κλινικός» στα οικονομικά και υπερβολικά κοσμοπολίτικος στα κοινωνικά. Απουσιάζουν οι συνδετικοί αρμοί που να δείχνουν ότι λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την ελληνική πραγματικότητα. Στον πολιτικό λόγο της Δράσης υφέρπει μια όχι πάντα καλά κρυμμένη αλαζονεία, που θυμίζει λίγο την «αλαζονεία» του ΚΚΕ Εσωτερικού: «Είμαστε οι καλύτεροι, αλλά δεν μας καταλαβαίνουν». Επίσης, απουσιάζει εντελώς το συναίσθημα. Οχι ο πολιτικάντικος συναισθηματισμός, αλλά εκείνες οι πλάγιες συνδέσεις που να αντλούν από μια κοινή δεξαμενή αναφορών πέρα από το σωστό και το λάθος.
Ομως, η πολιτική δεν είναι μόνο νούμερα. Εστω και σωστά νούμερα. Χρειάζονται αρκετά περισσότερα. Ιδιού, λοιπόν, η μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_08/06/2013_523139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου